Oct 16, 2011

Merokok ? Nabi Tak Mengaku Umat

Assalamualaikum
Merokok ? Erk. Daripada dulu auni anti-perokok. Rokok itu haram. Sape yang cakap ? Kalo takde yang cakap pon boleh pikir sendiri kan ? 


Allah berikan kita kesihatan yang baik. Organ yang sempurna. Kenapa nak rosak kan ? Bukan ke merokok tu seolah-olah membunuh diri sendiri secara perlahan-lahan ? Dan membunuh diri adalah haram disisi agama.  


Manusia adalah sebaik-baik ciptaan kerana Allah mengurniakan otak dan akal supaya manusia boleh membezakan yang mana baik dan yang mana buruk. Tapi kenapa tak gunakan ? 


Alahai perokok...jangan tersinggung. Kalo tak sayang diri sendiri sekali pon , kasihanilah orang yang tersayang. Risiko orang yang menyedut asap rokok pon sama je bahayanya.


Meh sini nak kasi tau sikit sejarah terciptanya rokok. Auni amik dari perkongsian kat fesbuk. Semoga bermanfaat ya.


Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud : 


"Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata : Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka."Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: “Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?”

Sabda Rasulullah SAW :

 “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau.”

Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji”

(Saya petik keseluruhan maksud hadis ini dari buku ‘HARAM MEROKOK’ oleh Adil Akhyar muka surat 12)

Nabi sendiri tak mengaku umat. Wake up la smokers ! STOP SMOKING ! 

4 comments:

Kumbang Jingga said...

betul3..say no to rokok

Auni said...

bagus bagus ^____^

Lone Rider said...

i said no to smoking everytime i smoking..

Lone Rider said...

i said no to smoking everytime i smoking..