Nov 10, 2013

Empat Sekawan

Aku mengenali empat sekawan ini tidak sampai 2 bulan. Tapi, pada pandangan pertama aku melihat mereka hati ini berbisik sendiri,


            ‘Moga Allah kekalkan kalian bersahabat hanya keranaNya.’
Usia ukhuwah yang masih muda. Satu semester. Sememangnya ukhuwah di awal perkenalan kelihatan indah dan akan terus indah. Tapi, bersyarat !


Syaratnya, letakkan Allah di hadapan dalam apa jua situasinya. Bukan iri hati, bukan dengki, bukan cemburu bilamana melihat sahabat itu bersahabat dengan orang lain juga. Bukan itu, adik-adikku sayang. Bukan.


Kalian punya pengalaman sendiri. Aku juga punya pengalaman sendiri. Ukhuwah fillah bukan sesuatu yang mudah kerana disitu pasti terselit ujian Allah.


Ujian itu berbagai rupa. Jangan sampai dikaburi dengan ukhuwah yang hanya penuh nikmat gembira kerana kadang-kala nikmat gembira itu musibah tersembunyi buat kita.


Ukhuwah kalian punya banyak warna. Aku sendiri jatuh cinta. Warna yang bagaimana ?


Ya. Ada yang seperti orang tua. Suka membebel. Ada yang seperti anak-anak. Suka dibebeli. Ada yang pendiam, tapi bila dia bersuara, pasti lucu sekali.


Aku melihat kalian seperti seutas tali yang disimpul rapi. Tidak dapat di buka ikatan itu melainkan ada diantara kalian cuba merungkainya.  Merungkai yang bagaimana ?


Merungkai dengan mengenepikan Allah. Bilamana tiada lagi Allah di hadapan dalam sesebuah ukhuwah, pasti ukhuwah itu tidak akan kukuh dan membuahkan pengakhiran yang tidak disenangi.


Kalian punya kekuatan itu. Genggamlah hati sahabat-sahabat kalian dengan doa dan kembalikan segalanya pada Allah. Ukhuwah kerana Allah itu tidak sepatutnya menyakitkan.
No comments: